13 Μαρ 2016

ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ανακάλυψη που έκανα κατά τύχη και βοηθά στο να εξοικονομήσουμε μερικά χρήματα παραπάνω όσοι από μας ασχολούνται με την μελισσοκομία και συγκεκριμένα τη βασιλοτροφια εφόσον χρησιμοποιούν προστάτες στα βασιλικά κελία. Προσωπικά χρησιμοποιώ το σύστημα του Karl Jenter  και τους προστάτες του για αποφυγή πιθανού ατυχήματος και όχι  μόνο. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Προχτές που πήγα να καθαρίσω με τον ατμοκαθαριστή τα κελιά κλπ του εξοπλισμού είχα αφημένο και ένα προστάτη της ΑΝΕΛ μέσα στο σακουλάκι και είδα ότι με λίγο πίεση μπαίνει – εφαρμόζει στην κίτρινη βάση (ριγέ) του βασιλοκελιού του Jenter. Ειδικά αν τον θερμάνουμε λίγο τον προστάτη και το ξεχειλώσουμε τότε εφαρμόζει στις βάσεις του Jenter και μάλιστα ικανοποιητικά σφιχτά ώστε να κρατά με τις ζέστες καλά.  Επιπλέων το καπάκι του στον προστάτη της Αnel είναι και ενσωματωμένο και δεν υπαρχή κίνδυνος να χαθεί. Πέραν αυτού όμως έχω παρατηρήσει ότι του Jenter ο προστάτης είναι από μαλακά πλαστικό και σιγά σιγά όλοι οι προστάτες στο σημείο που ανοίγει και κλεινή ο προστάτης σπάει και πρέπει να το τυλίξω μετά με μονωτική ταινία και δεν είναι ότι καλύτερα αυτό. Στους προστάτες της Anel φέτος θα τους δουλέψω δεν γνωρίσω αν έχουν κάποιο πρόβλημα ακόμα. Πάντως φαίνονται ποιο βαρέους τύπου.
Τέλος οι προστάτες του Jenter κοστίζουν περίπου 1.20-1.30 Euro ενώ οι προστάτες της Anel εγώ τους βρήκα  0,70 Euro σε κατάστημα αλλά σε e-shop μπορεί κανείς ακόμα φτηνότερα να τους βρει.
Έχω ακούσει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα ποιο φτηνό υλικό για προστάτες. Αναφέρομαι στα ρολά που τυλίγουνε οι γυναίκες τα μαλλιά τους. Προσωπικά χωρίς να θεωρώ των εαυτό μου έμπειρο πιστεύω ότι μάλλον δεν κάνουνε σωστή δουλειά διότι το ποιο πιθανό είναι να μην έχουν σωστές αποστάσεις κενό δηλαδή οι τρυπούλες η σήτα τους.

Εύχομαι σε όλους καλή εβδομάδα και καλή σαρακοστή και προπάντων μια καλή μελισσοκομική χρόνια όλο μέλι.